Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фототека" за българската фотография

"За мен фотографията принадлежи на хартиеното тяло, да я хванете с ръка, да усетите мириса на мастило и допира на хартия, иначе тя е просто капка в дигиталното море – казва Константин Радев, създател на новото списание за фотография "Фототека". Той е фотограф, куратор, завършил е в Лондон и е карал курсове в световноизвестната фотографска организация "Магнум фотос".

Мисията на изданието е да архивира и популяризира постиженията на българската художествена фотография и нейните автори, както и да насърчава нови проекти. 

Пилотният брой на "Фототека" е посветен на първите снимки на фотографа Веселин Боришев, черно-бели кадри, заснети в средата на 90-те години. 

"Идеята ми е да показвам фотографи в различен стадий на опита и работата им – утвърдени и прохождащи, няма жанрово ограничение. Снимките трябва да имат документална, художествена или историческа стойност. Вторият брой на списанието ще бъде посветен на пловдивския фотограф Милан Христев – казва Константин Радев. – За мен фотографията е универсален език, има български фотографи на световно ниво, които не са имали шанса да бъдат оценени от по-широката публика. Мечтая да се развие добра визуална култура тук."

Чуйте разговора с Константин Радев в "Какво се случва".

Снимки – "Фототека"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна