Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И момчетата ще могат да се ваксинират срещу човешки папилома вирус

| обновено на 21.03.24 в 09:08
Снимка: pixabay.com

Предвижда се възможността от 2025 година момчета да се ваксинират срещу човешки папилома вирус (ЧПВ), каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по време на кръгла маса "Време за ускорение. Заедно срещу рака в България", която се провежда под патронажа на народния представител Росица Пандова.

Ваксинирането на момчетата ще бъде указано в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. До момента по програмата се ваксинират само момичета. От следващата година се предвижда и разширяване на обхвата до 16-годишна възраст и за момчетата, и за момичетата, посочи още Околийски. По думите му има гаранция от Министерството на финансите, че средствата ще бъдат осигурени. 

В България вече се прилага и двувалентна ваксина срещу ЧПВ, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването. По думите ѝ целта е до 2030 г. поне 90% от момичетата да се ваксинират срещу ЧПВ и значително да се увеличи имунизационният обхват при момчетата. Да се повиши информираността на обществото както на младите, така и на родителите. Една четвърт от родителите не са запознати с тези вируси и рисковете от тях, каза още д-р Пармакова. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна