Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Искам бебе" с мотошествие в подкрепа на донорството на яйцеклетки

2
Снимка: ФБ/Искам бебе

17-ти рожден ден на "Искам бебе"

На 24 март в навечерието на Благовещение и 17-тия рожден ден на "Искам бебе", съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор", благотворителна мотоорганизация Widows Sons Grand Chapter Bulgaria & Masonic Riders Bulgaria и мотористи от цялата страна, организират мотошествие под надслов "Ти си Животът" - в подкрепа на каузата за донорството на яйцеклетки.

Тази година събитието е подкрепено от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”- агенцията, отговорна за управлението, координацията и контрола на трансплантацията и асистираната репродукция в България. Целта е да се привлече вниманието към важността на донорството на яйцеклетки и редовната профилактика на репродуктивното здраве сред младите хора и да се подкрепят нуждаещите се по пътя им към отговорното навременно родителство. Домакин на информационното събитие е УНСС.

Каква е текущата ситуация?

Репродуктивното здраве е жизнено важно предизвикателство. Над 150 000 двойки в България имат проблем със зачеването на дете. Необходимостта от донорски генетичен материал е нарастващ проблем. Профилактиката на репродуктивното здраве, особено при младите жени, е от съществено значение, тъй като намаленият яйчников резерв често не се диагностицира. Информационната инициатива за профилактиката е ключова за осъществяване на мечтата за бебе.

Какви са последствията от това?

По данни на „Искам бебе“, нараства многократно броя на жените, които се обръщат за финансова и емоционална подкрепа към фондацията, а възрастта на тези, чиито репродуктивни предизвикателства налагат нуждата от донорска яйцеклетка – все повече намалява. Това обстоятелство прави необходимостта от донорски генетичен материал все по-голяма. Според ИА “Медицински надзор”през 2021 г. са извършени 1429 процедури с донорски яйцеклетки , през 2022 - 1530, през 2023 г. – 1787, което е между 10 и 12 % от общия брой на извършените процедури по асистирана репродукция на годишна база. Нуждаещите се от този подарък обаче са многократно повече.


Към каква промяна се стремим?

Мисията на съвместната ни инициатива е да подкрепим всички, които живеят с мечтата за родителство. Целите на кампанията ни са фокусирани към преодоляването на две големи предизвикателства:

- На първо място, повече информираност по отношение на необходимостта от проследяване и профилактика на репродуктивното женско здраве;

- На второ място, отправяне на послание към тези жени, които биха могли да сбъднат нечия съкровена, мечта и да се превърнат в огромната промяна по пътя към щастието на едно семейство – дарявайки най-ценния подарък – животът в яйцеклетка.

- Донорството на яйцеклетки е алтруистичен акт на даряване без лична изгода, но дава шанс за живот на двойки с репродуктивни проблеми.

Нека заедно си подадем ръка в борбата на хиляди двойки по пътя към мечтаното бебе, за да се раждат повече желани деца в България!

Защото "Ти си Животът"!


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна