Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел удари бастион на "Хизбула" в Източен Ливан

Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.
Снимка: АФП

Израел нанесе въздушен удар в град Баалбек, крепост на шиитската групировка "Хизбула" в Източен Ливан. Местните власти съобщиха за трима ранени . В изявление на "Хизбула" се посочва, че в отговор на "бомбардирането в град Баалбек" групировката е изстреляла повече от 60 ракети "Катюша" срещу ракетна и артилерийска база в Йоав и казарми в Кайла.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази възмущение от забавянето на конвоите с хуманитарна помощ за населението на Ивицата Газа на границата между Египет и палестинския анклав. Гутериш посети пропускателния пункт "Рафах" :

"Време е Израел да поеме твърд ангажимент за безпрепятствен достъп на хуманитарни доставки навсякъде в Газа. Време е също така, в духа на състраданието по време на Рамазан, незабавно да бъдат освободени всички заложници".

Военното крило на движението "Хамас" заяви, че един от израелските заложници в Газа е починал поради липса на храна и лекарства.

Днес израелският министър на отбраната Йоав Галант заминава за САЩ , където ще се срещне с американския си колега Лойд Остин, с държавния секретар Антъни Блинкън и други високопоставени служители на администрацията.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна