Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 души в Украйна все още нямат ток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на службата за вътрешна сигурност на Русия, която не можа да предотврати терористичния акт край Москва на 22 март, обвини за нападението службите на Съединените щати, Великобритания и Украйна. От Киев отговориха с контраобвинение към руските власти, че разпространяват официално лъжи.

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников призна, че поръчителите на атаката срещу посетителите на "Крокус Сити Хол", отговорни за убийството на най-малко 139 души, още не са идентифицирани. Но след това отговори утвърдително на журналистически въпрос дали зад случилото се стоят службите на САЩ, Великобритания и Украйна. По думите му, терористичният акт е бил нужен на западните служби, за да посеят несигурност и паника в руското общество.

В коментар на факта, че още на 7 март посолството на САЩ предупреди публично за опасността от терористично нападение в Москва, Бортников призна, че американците действително са предупреждавали, но сведенията им са били твърде общи. И повтори аргумента, че веднага след деянието си четиримата нападатели са се опитали да се скрият в Украйна. 

В разрез с официалната линия на Москва беларуският лидер Александър Лукашенко, който е дългогодишен съюзник на Кремъл, заяви днес, че терористите първо са се опитали да избягат в неговата страна, но едва засилените проверки са ги накарали да свърнат към украинската граница, преди да бъдат арестувани миналата събота.

Преди Бортников, обвинение към Украйна да атаката в "Крокус" отправи секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев.

Михайло Подоляк - съветник на украинския президент - им отговори задочно, че разпространяват лъжи, за да прикрият собствената си некомпетентност.

Отговорност за 22 март пое групировката "Ислямска държава в Хорасан", която разпространи и видео-кадри от нападението.

Руските власти обявиха по-рано, че са задържали общо 11 души. Осем от тях вече са със съдебна мярка за задържане. Четиримата, сочени за преки извършители, са граждани на Таджикистан. От останалите един е от Киргизстан, а един е руски гражданин.

Украйна още се съвзема от ракетните удари, които Русия нанесе по енергийната ѝ система сутринта преди атаката в "Крокус" и в последвалите дни. 

Без ток остават 200 000 от жителите на Харков, десетки хиляди в Одеса и Запорожка област.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна