Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът „Поглед към Вселената“ на Симфоничния оркестър на БНР на 5 април

Константин Илиевски: Публиката рядко има възможност да чуе на живо "Планетите" на Густав Холст

В програмата е включено и произведение - клавирен концерт, на Морис Равел

| Интервю
Константин Илиевски
Снимка: Ани Петрова

Концерт „Поглед към Вселената“ ще изнесе на 5 април Симфоничният оркестър и женският състав на смесения хор на БНР заедно със солист - пианиста Ивайло Василев. 

„Поглед към Вселената“ произхожда от програмата и драматургията на този концерт, каза в интервю пред БНР главният диригент маестро Константин Илиевски.

„Ще изпълним едно от най-известните произведения, което има нещо общо с Вселената и въобще с астрофизиката - „Планетите“ на Густав Холст. Това е една симфонична сюита, която много рядко публиката има възможност да чуе на живо. Освен това в нея Холст говорил за планетите в Слънчевата система, за известните планети, защото някои не са били открити, по един мистичен и магичен начин - чрез музиката си. Аурата и енергията на тези небесни тела е искал да подскаже на публиката чрез музиката“, сподели маестро Илиевски в предаването „Нещо повече“. 

И допълни: 

„За мен също така пиесата, с която ще започнем с концерта на Константин Илиев, „Очите на нощта“ също събужда асоциация с Вселената. При „Очите на нощта“ знаем, че става въпрос за смъртта, чиито очи това са, но и някак си, за съвършеното. За вечното също става въпрос в тази пиеса в един много спокоен дух. Цялата програма кара човек да се замисли - Вселената е само една метафора и да помислим за себе си. В концерта е включено и произведение - клавирен концерт, на Морис Равел, което е атрактивно за публиката, но знаем малко за личния живот на този френски композитор“, сподели Илиевски. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна