Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трябва има твърди убеждения относно свободата, демокрацията и основания на правила ред"

Посланик Джонгин Бе: България и Балканският регион се очертават като стратегически партньор на Южна Корея

"Производството на ядрена енергия изглежда неизбежен и реалистичен избор"

| Интервю
Н.Пр. Джонгин Бе
Снимка: Ани Петрова

Очаква се България и Балканският регион да се очертаят като стратегически партньор на Южна Корея. Това заяви пред БНР посланикът на Южна Корея Н.ПР. Джонгин Бе.

България и Южна Корея вече 34 години имат дипломатически отношения. Те са установени след падането на Берлинската стена.

- Как се отразява глобалната несигурност на Южна Корея?

- Тъй като икономиката на Южна Корея е ориентирана към износа и има много голяма зависимост от чужди държави, ние винаги оставаме будни, за да се адаптираме към промените. 

- Каква е ситуацията на Корейския полуостров в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат през април?

- В Корея има оживен публичен дебат за изборите, което е важен процес за една жизнена демокрация.

- Колко сериозна е вероятността за гореща война между Северна Корея и Южна Корея?

- Въз основа на дългогодишния ни опит в отношенията с КНДР ние вярваме, че ключът към поддържането на мир е силен национален отбранителен капацитет, както и че няма нужда да отговаряме на всяка дума и действие на КНДР. 

- Каква е вероятността Северна Корея да се опита да повлияе върху предстоящите избори в Южна Корея? 

- Както каза президентът господин Радев на срещата на върха - трябва да останем бдителни срещу невярна информация преди изборите. Подобни опити на Северна Корея за дезинформация са се случвали в миналото. Южнокорейският народ няма да бъде заблуден от тях. 

- Как ще се отразят американските избори върху Южна Корея?

- Тъй като Южна Корея и САЩ са военни съюзници и имат близки икономически отношения, посоката на американската дипломация ще засегне Корея и се очаква Европа да бъде в подобна ситуация. 

- Какво дава предпоставки за корейското чудо?

- Вярваме, че силата се крие в ориентираната към износ политика на правителството, усилията на страната за трансформиране в технологично напреднала държава заедно със страстта към образованието и силната устойчивост при реагиране на кризи. 

Джонгин Бе и Ирина Недева

- Очаква ли се задълбочаване на икономическите връзки с България?

- Посещението на председателя на Националното събрание на Република Корея в България беше предварително планирано, но предостави възможност да се обсъди участието на корейска компания в изграждането на атомна електроцентрала в България. Въпреки, че "Хюндай груп" е добре известна със своите автомобили, тя е класирана и на второ място в сектора за изграждане на атомни електроцентрали. Ако корейска компания има възможност да участва в проект в АЕЦ "Козлодуй",  очаква се повече сътрудничество с български компании, както и повече азиатски компании да проявяват интерес към България. 

- Къде другаде в света "Хюндай" строи атомни централи?

- "Хюндай" е изградила 20 атомни електроцентрали и в момента строи още четири. Има опит в успешно  изграждане на четири атомни централи в Обединените арабски емирства. Тя е една от малкото компании, които имат капацитет да изпълняват зададени времеви и бюджетни условия. Има подписано споразумение за стратегическо партньорство за сътрудничество с "Уестинг хаус". 

Преди време Корея също беше в процес на преразглеждане на производството на ядрена енергия, но в настоящата ситуация - с изменението на климата и зеления преход, производството на ядрена енергия изглежда неизбежен и реалистичен избор. 

- Южна Корея има голям бюджетен излишък. За какво го използвате?

- Корея инвестира най-много в научно изследователска и развойна дейности след Израел. Разходите за отбрана са около 2.5% от БВП. Фокусира се и върху подобряване на нивото на образование. 

- Имате споразумение за свободна търговия с ЕС? Какви са отношенията ви със Съюза? В кои държави членки имате най-видимо присъствие като експорт и инвестиции?

- ЕС има близки отношения с Корея не само в политиката, но и в икономиката, а ООН показва почти сходни модели на гласуване по международни въпроси.

Южна Корея изгражда активни търговки отношения с Германия и Полша. Очаква се България и Балканският регион също да се очертаят като стратегически партньор на Южна Корея. 

- Какво е присъствието на българския бизнес в Южна Корея?

- България  е позната на корейците с розата и киселото мляко, но напоследък се популяризира с вино и храна. Компании, свързани с IT сектора, също навлизат в Корея. Областите на високите технологии и IT сектора се считат за такива с голям потенциал за развитие между двете страни. 

В областта на енергетиката, автомобилостроенето и медицинските инструменти също имат висок потенциал за развитие. Очаква се сътрудничеството в отбранителната индустрия за бъде засилено. 

- Ако се стигне до фаза на остро противопоставяне между демократичните държави и диктаторските режими, как виждате ролята на Република Южна Корея?

- Корея е една от няколкото страни, които преминаха от получатели на помощ за развитие към страна-донор. Въз основа на този опит Корея изигра ролята на мост между развитите и развиващите се страни.

Въпреки че ролята на дипломацията е да предотвратява конфликти, вярваме, че трябва има твърди убеждения относно свободата, демокрацията и основания на правила ред.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна