Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театърът като себерефлексия – как изкуството може да лекува?

| обновено на 27.03.24 в 12:12
3
Снимка: Личен архив

В Деня на театъра имаме още един глас – този на психолога, за когото играта е не просто източник на естетическо удоволствие, а преди всичко възможност за терапевтично повлияване на човека и общността. Как театърът може да бъде средство, чрез което да опознаем собствените си страхове и желания? 

Инна Бранева от Българското дружество по психодрама и групова терапия разказва за различните форми на терапевтичен театър в ефира на "Нашият ден". Тя е представител на Българското дружество по психодрама и групова терапия.

В интервюто Бранева подчертава, че театралните игри и упражнения не са просто средство за развлечение, а по-скоро средство за изследване на вътрешните конфликти и преживявания на индивида. Чрез актьорските постановки и влизането в различни роли участниците в терапевтичния театър имат възможността да изразят своите емоции и страхове, които обикновено са скрити или потискани.

В разговора Бранева разглежда петте основни инструмента на психодраматасцената, директора, помощните азове и публиката. Те представляват средства, чрез които участниците могат да изразят и изследват своите вътрешни мисли и чувства. С помощта на режисьора и другите участници в процеса протагонистът има възможност да разкаже своята история и да се "изправи пред своите демони". 

Основната идея, залегнала в разговора, е, че театралната игра може да бъде мощен инструмент за самопознание и терапия. Чрез влизането в различни роли и перспективи участниците могат да разберат по-добре себе си и да се справят със своите проблеми.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна