Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Духът на поета" и кошмарът на съвестта

7
Снимка: Явор Мичев

С премиера ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе. Пиесата е "Духът на поета" от Стефан Цанев, която се играе с голям успех в Народния театър "Иван Вазов" вече повече от 10 години. Сега нов сценичен живот ѝ дава на русенска сцена режисьорът Ивайло Ненов.

Така екипът на Русенския театър избра да отпразнува Световния ден на театъра, който честваме на 27 март.


"Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за загиналите герои сплотява младата нация. На бившите революционери - Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се налага съдбовната трансформация – от борци за свобода да се превърнат в новите управници.
Но какво се случва, когато 16 години след смъртта на Ботев на вратата на министър-председателя почука самият той?", повдигат леко завесата преди премиерата създателите на спектакъла.


Ролята на министър-председателя Стефан Стамболов изпълнява актьорът Кадри Хабил, а в образа на председателя на Народното събрание Захарий Стоянов се превъплъщава Милен Димитров. В ролята на Гунчо, телохранителя на Стамболов, е младият актьор Борислав Апостолов, който прави дебют на русенска сцена.

Сценографията и костюмите са дело на Петя Боюкова, автор на музиката е Пламен Мирчев – Мирона.

Премиерата на "Духът на поета" е на 27 март. Следващото представление е на 12 април.

Снимки: Явор Мичев
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна