Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румяна Дечева: Всичко се случва заради нежелание на политиците да работят прозрачно

"България не е единствената страна в ЕС, в която ще има избори 2 в 1"

Румяна Дечева
Снимка: Здравко Петров, БНР

Всичко, което се прави в нашата страна, се прави без обществено обсъждане. Прави се от хора, които разговарят с други хора в затворени помещения и без да допускат медиите. 

Така коментира настоящата политическа обстановка у нас проф. Румяна Дечева, бивш заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК, в интервю пред БНР.

И се аргументира: 

"Знаете за преместването на НС в Партийния дом и там достъпът е затруднен за медии. И това облекчи решаването на въпроси и промените в Конституцията. Сега ще видим как промените ще изиграят ролята си и ще бъдат ли фактор за забавяне, или  за ускоряване на процедурата за служебен кабинет. Всичко се случва заради едно нежелание на нашите политици да работят прозрачно, да имат отчетност пред нас, а не помежду им". 

В предаването "Нещо повече" проф. Дечева обясни, че България не е единствената страна в ЕС, в която ще има избори 2 в 1.

"Изборите за ЕП са между 6 и 9 юни, но в Италия и Малта имат местни избори. В Белгия ще има парламентарни и регионални и в трите региона, там са 3 в 1. Белгия е единствената страна, в която гласуването е само с машини в два от регионите, а в третия - с машини и  с бюлетини. В Унгария са 3 или 4 в 1 – кметове, общински съвети, кметства и местни съвети, но шампион е Румъния - те имат 6 нива на местни избори плюс европейските", обясни проф. Дечева.

Тя коментира, че "основният проблем е в липсата на политическа воля":

"Тази липса на култура за диалог, изслушване и взимане предвид другата страна на масата ще бъде един от препъникамъните. Няма никакво притеснение и извънредна ситуация. За последните четири години в България сме шампиони по избори". 

"Големият проблем е, че отиваме на избори, все едно за европейски или 2 в 1. Ние ще отидем с дребнотемие, с разговори и реплики между определени хора - политици, които сигурно всички ще бъдат избрани и ще продължат с тези реплики. А с промените в Конституцията тези хора ще продължат да ни облъчват с личните си емоции. И очаквам от тях много малко да говорят за мандатите и за истинските перспективи пред страната. И много ми се щеше през последните години така, както са големите политики на ЕС, да виждаме какво се очаква да се случва при нас следващите десетилетия. И понеже нямаме толкова голям опит да имаме консенсусно разбиране, тоест, всички партии, които са в парламента и онези, които ще се кандидатират, да имат еднакво виждане по основни теми", препоръча проф. Дечева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна