Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празненство на колоезденето в София

Участниците в нощната велоразходка се събират на 29 март, в 19.00 часа при пилоните на НДК

Снимка: архив

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето. Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите.

Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той добави, че идеята за нощна велоразходка датира от повече от 10 години, а от сдружение „Велоразходка“ са го организирали всеки четвъртък.

„Утре е последният петък от месеца. Традиционното е събитието от „Критична маса“, но този път решихме критичната маса да е тематична и да е нощна велоразходка. Ако се съберем повече хора, това е едно добро начало да възобновим всяка седмица или през седмица да правим нощна велоразходка“, уточни Делин.

Той добави, че велошествието ще премине по безопасен маршрут, предимно през велоалеи и паркове.

„Почти няма да излизаме на платното. Така сме измислили маршрута да мога да се включат и малки, и големи“, каза Иво Делин и посъветва колоездачите, които ще се включат във велоразходката да оборудват велосипедите си със светлини и да носят ярки дрехи за по-добра видимост.

С велоразходката организаторите искат за пореден път да подчертаят важността на велосипедите в града, да подкрепят екологичния и здравословен начин на живот, както и да отправят призив за подобряване на велоинфраструктурата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна