Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Желев: Докато вниманието е към вота, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите

| Интервю
Снимка: Личен архив

Прословутата домова книга на президента Румен Радев има доста къса резервна скамейка и възможностите за нов служебен министър-председател се свеждат до двамата зам.-председатели на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева.

Това коментира пред БНР политологът Милен Желев.
Той посочи, че медии, за които се счита, че са близки до ДПС, смятат Горица Кожарева за фаворит.

"На днешния ден, доколкото ми е известно, юбилей празнува Ахмед Доган. Според едни - пазител на етническия мир в България, според други - проклятие за България. Смятам, че това би могло да бъде нито първото, нито последното правителство, макар и служебно, което да е с архитект хората от ДПС и нейния почетен председател Ахмед Доган", изказа мнението си политологът в интервю за предаването "Преди всички".

Според него целта на конституционните промени, които налагат определени ограничения в избора на служебен премиер, е била да няма хора на Румен Радев като кандидати за премиер на служебен кабинет. По думите му обаче всичките 10 възможни лица са малко или много политически лица

Ако всички тези 10 души откажат да заемат длъжността, никой не може да ги задължи, подчерта Желев, но добави, че здравият разум изисква някой да се "жертва", за да имаме служебен кабинет

Милен Желев смята, че докато общественото внимание е насочено към новите избори, ГЕРБ и ПП-ДБ ще се опитат да се разберат за регулаторите: 

"Опитен играч като Бойко Борисов спомена, че сега е моментът да се разберат за регулаторите, по време на един служебен кабинет. Аз съм сигурен, че от ПП-ДБ ще се съгласят и ще се опитат да ги разпределят, докато общественото внимание е насочено към подготовката на нови избори. Това не значи, че разпределението на министерски места е без значение".
 
Според него липсата на консенсус между формациите се дължи на липса на елементарна комуникационна култура от двете страни:

"Тази коалиция беше мъртвородена и за съжаление не роди нищо добро". 

По думите на политолога не е невъзможно след изборите да видим една нова некоалиция между същите играчи. В следващите два месеца могат да се случат много неща, добави той. Според него са възможни катаклизми и поява на нови политически субекти. Той не изключва възможността да има и различен резултат от последния. 

"Тази говорилня, която сме свикнали да виждаме в Народното събрание, сега ще бъде 24/7 предизборна говорилня, предизборна кампания, която ще роди възможни популистки решения. Този служебен кабинет, който няма да бъде нито на президента, нито на ГЕРБ-СДС, нито на ПП-ДБ всъщност няма да има споделена отговорност, а ще има ничия отговорност, а това крие рискове от злоупотреби", коментира още политологът.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Милен Желев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна