Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

| Интервю
Калин Тодоров
Снимка: Ани Петрова

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас.

Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни:

"След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една дясно-консервативна революция. Постепенно глобализмът ще отстъпва, либералната демокрация ще отстъпва мястото си на по-консервативни тенденции. И това неминуемо ще се почувства и тук - в България".

В предаването "Хоризонт за вас" писателят Калин Тодоров представи новата си книга "Мафията на жълтите павета", която предстои да има премиера първо във Велико Търново и Русе, след което и в София.

"Тази книга беше замислена като политическа публицистика. Тя трябваше да бъде нещо като продължение на моя цикъл от произведения "Зад завесите": на соца; на прехода; на демокрацията; на „Големия брат“...

Обаче най-неочаквано пред очите ми тя се превърна в нещо като криминален роман. В нещо като нашенски прочит на известното детско стихотворение „Десет малки негърчета“. Главните герои в нея са шест трупа, плюс Каскет, Череп, Феномен и Чистач. Книгата се промени, защото в нея се огледа нашият живот. В него мафията се настани на жълтите павета; сутеньорите свалиха превръзката от очите на Темида; гангстерската война се премести от улицата по коридорите на властта; започна третият етап на криминалния преход.

А постоянен си остава само големият грабеж. В негово име беше пожертвано всичко: идеали; независимост; благодарност; почтеност. Затова никак няма да се изненадам, ако отново се озовем на грешната страна на историята".

Интервюто на Даниела Големинова с Калин Тодоров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна