Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Гаджиев в Линц

Снимка: Andrej Grilc

Той е едва на 29 години, а вече е звезда в красивото небе на клавирното изкуство! Александър Гаджиев, италиано-словенски пианист с руски корени, въодушеви публиката в камерната зала на Брукнерхаус на 6 март тази година.

Гаджиев е културeн представител на родния си град Гориция в Италия, европейска културна столица през 2025 година. Пианистът е удостоен с най-високата Прешенова награда за културни постижения от президента на Словения.

Първоначално Гаджиев учи пиано при баща си. Едва на девет години свири за първи път с оркестър, а на десет изнася първия си солов концерт. Следва пиано в Моцартеума в Залцбург и във Висшето музикално училище "Ханс Айслер" в Берлин. През 2021 година печели първа награда на международния клавирен конкурс в Сидни. Печели и втора награда, както и специалната награда "Кристиан Цимерман" на международния конкурс на името на Фредерик Шопен във Варшава. От сезон 2022/23 година Гаджиев е Artist in residence за три години в Торино и Лондон.

В Линц пианистът очарова почти пълната камерна зала на Брукнерхаус с изтънчена Шопенова романтика и благородни Бетховенови звуци. В първата част на концерта Гаджиев представи един блок от Шопенови ноктюрни и мазурки, както и скерцо Nr. 3 в до-минор, опус 39.

Без съмнение Александър Гаджиев е блестящ шопенов интерпретатор с фин усет както за съкровена лирика, така и за мащабни романтични изграждания. С философска дълбочина, изящно и с особена красота прозвучаха Прелюдия, фуга и вариация в си минор, опус 18 от Цезар Франк. Програмата завърши с Вариации "Ероика" в ми-бемол мажор, опус 35 от Бетовен, както и с няколко биса, сред които и една импровизация.

Сред публиката бяха и много студенти. Залата продължи дълго време възторжено да аплодира младия пианист. Един незабравим клавирен рецитал!


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна