"Витамин B 12 играе ролята на коензим в два различни ензима, единият от тези ензими прави така, че неактивната форма на фолиевата киселина да бъде активна форма, като това е необходимо за ДНК и за деленето на клетките, а блокирането на този процес клинично се проявява като анемия, поясни в "Закуска на тревата" д-р Михаил Михов от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.
"Недостигът на витамин B 12 като цяло може да доведе до риск от съдови инциденти, исхемичен инсулт, може да има клиника на изтръпване на крайниците, забавен мисловен процес, нарушена концентрация, умора.
Витамин B 12 участва в няколко важни процеса за организма, може да се прояви по различни начини, според това, кой е водещият механизъм, който е нарушен.
В съвременния живот храната е обогатена с фолиева киселина, така че анемията не е толкова актуална, каза още д-р Михов.
Този витамин го набавяме основно чрез животински продукти - месо, млечни продукти, яйца. Проблем с него имат веганите и вегетарианците. Хора със заболявания на гастроинтестиналния тракт също може да развият такъв дефицит. Все по-често се установава този проблем, без значение на възрастта.
Рискови са и злоупотребяващите с алкохол и цигари, поясни още д- Михов.
Специалистът поясни още какви изследвания да се направят за нивата на витамин В 12 с цел профилактика и превенция и взамисимост от това дали пациените имат придружаващи заболявания.
Още по темата в звуковия файл.