Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Михаил Михов: Витамин B 12 участва в метаболизма на всяка клетка

Д-р Михаил Михов
Снимка: болница Токуда
Наличието на витамин B 12 в достатъчно количество в тялото не бива да бъде пренебрегвана, защото той участва в метаболизма на всяка клетка
Още повече, че не се произвежда от организма и е нужно да си го набавяме чрез храната

"Витамин B 12 играе ролята на коензим в два различни ензима, единият от тези ензими прави така, че неактивната форма на фолиевата киселина да бъде активна форма, като това е необходимо за ДНК и за деленето на клетките, а блокирането на този процес клинично се проявява като анемия, поясни в "Закуска на тревата" д-р Михаил Михов от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.

"Недостигът на витамин B 12 като цяло може да доведе до риск от съдови инциденти, исхемичен инсулт, може да има клиника на изтръпване на крайниците, забавен мисловен процес, нарушена концентрация, умора.

Витамин B 12 участва в няколко важни процеса за организма, може да се прояви по различни начини, според това, кой е водещият механизъм, който е нарушен.

В съвременния живот храната е обогатена с фолиева киселина, така че анемията не е толкова актуална, каза още д-р Михов.

Този витамин го набавяме основно чрез животински продукти - месо, млечни продукти, яйца. Проблем с него имат веганите и вегетарианците. Хора със заболявания на гастроинтестиналния тракт също може да развият такъв дефицит. Все по-често се установава този проблем, без значение на възрастта.

Рискови са и злоупотребяващите с алкохол и цигари, поясни още д- Михов.

Специалистът поясни още какви изследвания да се направят за нивата на витамин В 12 с цел профилактика и превенция и взамисимост от това дали пациените имат придружаващи заболявания.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна