Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да преборим страховете

Д-р Драгомир Дарданов
Снимка: ФС на Драгомир Дарданов

Под това мото говорихме за превенцията и ранното откриване на онкологични заболявания. Акцентът бе върху колоректалния рак, неговите симптоми, задължителните изследвания, лечението, таргетната терапия, проследяването. Изборът на тема съвпадна с актуалния ден и месец за борба с рака на дебелото черво. Наш гост бе д-р Драгомир Дарданов – хирург в болница "Лозенец".

В поредното съботно издание "За здравето" младият, но опитен специалист очерта основните симптоми, свързани с тази диагноза: част от тях са кръв в изпражненията, нередовен и болезнен стомах, с редуващи се крайни състояния при ходене по голяма нужда. Д-р Дарданов очерта първите мерки, които пациент с подобни оплаквания трябва да предприеме: консултация с личен лекар и специалист, ехография на коремни органи, колоноскопия на червата. Ако има "находка", тя трябва да бъде изследвана и едва тогава, след биопсията, може да бъде поставена окончателна диагноза.

Към нашия гост бяха отправени и слушателски въпроси, свързани с лечението на хемороиди, както и генетичната предразположеност към онкологични болести. Д-р Дарданов поясни, че ако в рода ви има хора с установено злокачествено образувание, то трябва да започнете прегледи и форма на превенция в по-ранна възраст.

Проследихме и фазите на лечение: хирургично и следоперативно, лъче- или химиотерапия, таргетни форми на атакуване на раковите клетки. Обяснение бе дадено и на все по-често срещащите се форми на рак в последните десетилетия – те се дължат просто на по-некачествени храни и замърсен въздух, на по-лош начин на живот с форми на обездвижване и затлъстяване, на злоупотребите с алкохол, на липсата на двигателна активност и спорт.

В здравната седмична поредица на програма "Христо Ботев" отделихме внимание и на програми за борба със злокачествените болести, обществената подкрепа и кампании. За повече информация и яснота в разговора участие взе и Елена Джамбазова, програмен директор "Здравеопазване" във фондация "Лъчезар Цоцорков".

В следващата ни среща на 6 април, ще отделим внимание на психиатрията и специално на заболяването и лечението на биполярно афективно разстройство (БАР). Наш гост ще бъде д-р Румяна Динолова от Националния център по обществено здраве и анализи.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна