Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция обсъжда прилагането на Европейския план за електроенергийните мрежи

Снимка: Pixabay

Брюксел е домакин на 15-ата годишна конференция на Инициативата за възобновяеми енергийни мрежи (Renewables Grid Initiative) на тема "Енергия и солидарност: Въвеждане в действие на Европейския план за мрежите".

Конференцията обсъжда как европейската мрежа може да бъде изградена навреме, спазвайки принципите за опазване на природата, и като се проявява солидарност с местните общности и между европейските държави.

Прогнозите за потребление на електроенергия в Европейския съюз са нарастване с около 60% от този момент до 2030 г. Европа трябва да изгради необходимата мрежова и възобновяема инфраструктура, като същевременно защитава природата, възстановява биоразнообразието и осигурява значимо участие на местните общности

Електроенергийните мрежите трябва да бъдат приспособени към по-цифровизирана, децентрализирана и гъвкава система с милиони слънчеви панели, термопомпи и местни енергийни общности, които споделят своите ресурси, а също и към повече енергия, произвеждана в моретата или чрез вятъра, повече електрически превозни средства и нарастващи потребности от производство на водород.

От основаването си през 2009 г. RGI насърчава пътищата за изграждане на необходимите за енергийния преход мрежи и инфраструктура за възобновяеми енергийни източници в Европа, като защитава природата, запазва и възстановява биоразнообразието и създава условия за значимо участие на местните общности.

С приемането на плана за действие за електроенергийните мрежи, тези аспекти на енергийния преход са все по-актуални и все по-взаимосвързани. Солидарността е основна ценност на Европейския съюз и е от ключово значение за декарбонизацията и енергийните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки. Вземането на решения трябва да бъде честно и справедливо, особено за природата и за онези местни общности, които са най-засегнати от изграждането на нова енергийна инфраструктура.

Това изглежда трудна задача, но съществуват стратегии за използване на положителните екологични, социални и икономически ползи от енергийния преход, включително:

  • Иновации за солидарност – създаване на технологични и пазарни иновации, които позволяват достъпна енергия за потребителите и нови подходи към разширяването на мрежата, оптимизацията и цифровизацията;
  • Солидарност с природата – принос за постигане на целите за биоразнообразие и положителни за природата решения;
  • Солидарност с хората – включване на засегнатите общности в процесите на вземане на решения и създаване на дългосрочни местни ползи за тях.

По време на конференцията ще бъдат представени съвместни усилия за създаване на взаимосвързана енергийна мрежа, която повишава надеждността, намалява зависимостта от изкопаеми горива и насърчава справедливия достъп до възобновяема енергия в цяла Европа.

Антонела Баталини – главен изпълнителен директор на Renewables Grid Initiative – откри конференцията с дебат на тема "Какво означава "солидарност" и как тя влияе върху стратегиите на ЕС и страните членки?" Белгийският федерален министър на енергетиката Тине Ван дер Страйтен е водеща на панела "Европейската солидарност в свят на недостиг". Тя подчерта важността на солидарността между страните в ЕС, новите възможности пред държавите членки за обединение и сътрудничество. Тине Ван дер Страйтен постави за обсъждане въпросите: как глобалните промени и конфликти определят възможностите за Европа и как солидарността да бъде в подкрепа на енергийния преход, като същевременно се намаляват външните зависимости и се засили конкурентоспособността на ЕС.

Сред гостите на конференцията са: Пол Кени – съветник по политиките на министъра на околната среда, климата и комуникациите на Република Ирландия; Стюарт Магинис – заместник генерален директор на Международния съюз за опазване на природата; Ариел Брунер – регионален директор на BirdLife за Европа и Централна Азия, природозащитници и представители на енергийния бранш.

Ключови въпроси, които се обсъждат, са:

  • Мрежови перспективи за Европа след изборите – следващи стъпки за изпълнение на Плана за действие на ЕС за мрежите;
  •  Как може да се разгърне мрежовата инфраструктура по бърз и справедлив начин, който да спомогне за запазване на конкурентоспособността на европейската икономика и да намали рисковете от деиндустриализация;
  •  По отношение на индустрията: Каква е ролята на мрежите за развитието на европейските вериги за доставки, за намаляване на зависимостта от вноса и за запазване на иновативното предимство на Европа;
  • Как да финансираме взаимосвързана енергийна система, изградена на основата на кръговрат и иновации? Има ли достатъчно пари за необходимата инфраструктура? Кой може да инвестира? Откъде ще дойдат парите и как конкурентоспособността и справедливостта за потребителите могат да вървят ръка за ръка;
  • Каква е ролята на Европейската Комисията, за да гарантира, че този преход е справедлив и навременен;  
  • Как да се справим едновременно с кризата на биоразнообразието и енергийната криза;
  • Кои са добрите начини за включване на местни заинтересовани страни в запазването на биоразнообразието чрез смислено и въздействащо ангажиране;
  • Как да се гарантира, че зоните за ускоряване позволяват опазването и възстановяването на природата? Има ли нужда от по-нататъшно развитие на европейските политики;
  • Как да определим ясно термините "положително за природата" и "положително за хората" и какви са следващите стъпки към създаването на стандартна рамка за мониторинг на опазването на природата;
  • Как да увеличим сътрудничеството, за да ускорим издаването на разрешителни, без да намалим опазването на околната среда.
  •  Нуждаем ли се от стандарти и начини за измерване, процеси на издаване на разрешения, качество на ангажираността и местни ползи;
  • Как регулаторните органи могат да стимулират смисленото участие в енергийната инфраструктура;
  •  Как да се постигне по-добра информираност на национално и местно ниво по отношение на социално-икономическите ползи от енергийния преход;
  • Как можем да си сътрудничим по-добре и какви са практическите стъпки, които трябва да предприемем сега;
  • Как да се противопоставим на разпространяващите се разкази срещу възобновяемата енергия и електрификацията.
Чуйте в звуковия файл:

За плана за действие за електроенергийните мрежи:

ЕС разполага с една от най-широко обхватните и устойчиви мрежи в света, които снабдяват с електроенергия милиони граждани. Европейските взаимосвързани енергийни пазари се оказаха важен актив за гарантиране на стабилни доставки по време на енергийната криза.

За да изпълни целта, определена в плана REPowerEU за прекратяване на вноса на руски изкопаеми горива, и договорената цел за постигане на дял от 42,5 % с амбиция за 45 % на енергията от възобновяеми източници до 2030 г., ЕС се нуждае от модернизирани електроенергийни мрежи и подобрена енергийна инфраструктура.

Планът за действие за електроенергийните мрежи беше обявен от Европейската комисия през ноември 2023 гзаедно с избора на ключови трансгранични проекти за енергийна инфраструктура, които ще спомогнат за привеждането на енергийната инфраструктура на ЕС в съответствие с неговите цели в областта на климата. Планът е придружен и от Пакт за поемане на ангажимент, за да се гарантира активната ангажираност на заинтересованите страни в развитието на електроенергийните мрежи.

Взаимосвързаните и стабилни електроенергийни мрежи са в основата на вътрешния енергиен пазар на ЕС и са от ключово значение за осъществяването на екологичния преход. За да спомогне за изпълнението на Европейския зелен пакт, трябва  да се гарантира, че европейските електроенергийни мрежи ще функционират по-ефективно и ще бъдат разгърнати допълнително и с по-бързи темпове.

Комисията вече е въвела благоприятна правна рамка за разгръщането на електроенергийни мрежи в цяла Европа, а напълно интегрирани пазари на ЕС заедно с модернизирана инфраструктурна мрежа ще гарантират, че граждани и бизнеси ще се възползват от по-евтина и по-чиста енергия.

Нужни са значителни инвестиции, за да може електроенергийните мрежи на ЕС да бъдат разширени и усъвършенствани за постигане на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката.

Като се изключат трансграничните потребности, по-голямата част от инвестициите ще бъдат в границите на ЕС както на равнище пренос, така и на равнище разпределение. А разпределителните мрежи ще се разрастват и ще се променят, за да се свържат големи количества децентрализирано генерирана енергия от възобновяеми източници, като например електроенергия, произведена от гражданите (произвеждащи потребители), с покривни слънчеви панели и ново гъвкаво търсене, свързано с навлизането в жилищните сгради на термопомпи и зарядни станции за електрически превозни средства.

По предварителна оценка на ЕК само за настоящото десетилетие за електроенергийните мрежи са необходими инвестиции в размер на около 584 милиарда евро. Това представлява значителна част от общите инвестиции, необходими за чистия преход в електроенергийния сектор. По-голямата част от тези инвестиции са необходими за разпределителните мрежи — за тяхното цифровизиране, следене в реално време, управление от разстояние и защита в киберпространството.

Около 40 % от разпределителните мрежи в Европа са на повече от 40 години и трябва да бъдат модернизирани. По предварителни оценки на отрасъла до 2030 г. са необходими инвестиции в разпределителните мрежи от порядъка на 375 — 425 милиарда евро.

Инвестициите в електроенергийните мрежи ще генерират значителни ползи, включително намаляване на разходите за енергия за потребителите, както и на вредните емисии. Например трансграничните проекти могат да намалят разходите за електропроизводство с 9 милиарда евро годишно до 2040 г., а инвестициите, които са необходими за изграждане на трансгранична преносна способност и съоръжения за акумулиране, възлизат на 6 милиарда евро годишно. Инвестирането в трансгранични проекти за електроенергийни мрежи ще позволи интегрирането и преноса на големи количества новопроизведена електроенергия от възобновяеми източници в цяла Европа там, където това е най-необходимо. А това ще намали и използването на газ, като по този начин ще доведе до спад на емисиите на парникови газове.

Европейският план за действие трябва да разреши проблема с липсващите връзки за прехода към чиста енергия и трябва да отговори на основните предизвикателства при разширяването, цифровизацията и по-ефективното използване на електропреносните и електроразпределителните мрежи на ЕС.

В него се набелязват конкретни действия, които да спомогнат за отключването на необходимите инвестиции, така че да се осигури необходимата преносна способност на европейските електроенергийни мрежи.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна