Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Игов: В България е пълна свободия по отношение на хазарта

Увлечението в хазарта не е от желанието да спечелиш, а от страха да не загубиш, подчерта психологът

| Интервю
Иван Игов
Снимка: БГНЕС

В България е пълна свободия по отношение на хазарта, заяви пред БНР психологът Иван Игов.

"Зависимостта към хазарта е много особена – тук зависимостта е вътре в самия теб. Това е вид адреналинова зависимост. Увлечението в хазарта не е от желанието да спечелиш, а от страха да не загубиш. Този страх, когато залагаш парите си – затова той води до залагане на все по-големи и по-големи суми, повишава адреналина в организма, повишава възбудата и това състояние се оказва привлекателно. Хората се стремят именно към това – към страха да не загубят", обясни той.

По думите му именно в тази посока са насочени новите подходи при опитите за справяне с тази изключително тежка зависимост. В България обаче почти нямаме такива специалисти, подчерта Игов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Според него известните личности, които рекламират такива игри, трябва да се засрамят:

"Парите, които изкарват от тази реклама, донякъде са кървави, защото са взети от хора, които предават семействата си, предават себе си, предават бъдещето си. Това са огромни човешки драми. Ако те взимат тези пари спокойно и спят спокойно, толкова по-зле за тях. Същото се отнася и за депутатите, които отхвърлиха предложението – тези реклами да бъдат спрени или по някакъв начин силно означени, че хазартът е зависимост и че всеки може да попадне под нея".

Иван Игов бе категоричен, че е против забраната на хазарта, защото, по думите му, абсолютната забрана винаги води до изкривяване, нелегално залагане и отново загуба на пари. Той допълни, че рекламите "най-лошо удрят децата".

Засега регистърът на тези зависими е доброволен, отбеляза още психологът и изтъкна, че това не може да се счита за ясна статистика. Според него трябва да има недоброволен механизъм, защото не много от тези хора се осъзнават. По думите му и самият бизнес трябва да вземе решение как да се ограничи от зависимите.

"Зависимостта е ужасяваща. Трябва да се предприемат мерки за ограничаване, особено при децата", категоричен бе Игов.

Цялото интервю на Таня Милушева с Иван Игов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна