Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Днес и утре в Тутракан ще се проведе национална научна конференция под надслов "Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история" по повод Международния ден за опазване на недвижимото културно наследство. Конференцията ще включва четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти, университетски преподаватели, служители в архиви, краеведи и др.

Част от програмата на конференцията е среща-разговор с писателя Захари Карабашлиев. Той ще представи събитията на Добруджанския фронт през призмата на романа "Рана".

Културната програма за днес ще продължи от 19:00 часа с концерт с класическа музика.

Днес се открива и иновативен мемориал "Тутраканска епопея 1916" в с. Шуменци.


Тутраканската епопея е една от най-големите битки в съвременната история на България, която е продължила само 33 часа, но поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа.

Там са положени костите на повече от 8000 войници и офицери - българи, румънци, германци, участвали в битката през 1916 година.

На обелиска има надпис на четири езика - "Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".


На входа на Мемориалния комплекс е издигната триумфална арка, разказа Петър Бойчев, директор на Историческия музей в Тутракан.

Първата копка бе направена през август 2022 година. Проектът е на стойност малко над 5 милиона лева, но заради забавяне на одобряването му и последвалото вдигане на цените, се появи недостиг от около 1,5 милиона лева. Заради това бе изтеглен заем от фонд "Флаг". Допълнително финансиране бе осигурено и за изработването на филм, който представя реално битката за Тутракан, и за благоустрояване на довеждащата до военното гробище инфраструктура. Така общата сума достига 8 милиона лева.

Искаме да направим по-добро популяризиране на Тутраканската епопея в условията на новите технологии, сподели директорът на Историческия музей Петър Бойчев.

Информацията е представена чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката.

Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това тук ще се организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

По думите на тогавашния главнокомандващ генерал Стефан Тошев Тутракан е "българският Йерусалим, който трябва да се пази и помни".

Снимки: Незабравка Кирова

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна