Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познатият и непознат Иван Хаджийски в новата книга на Лазар Лазаров "Едно знаме повече"

Снимка: Издателство "Парадокс"

Излезе ново документално издание, посветено на известния български публицист и социален психолог Иван Хаджийски. "Едно знаме повече" на Лазар Лазаров е документален портрет за живота на бащата на нашата социология.

Румен Леонидов е автор на предговора към книгата. Пред Радио София той сподели, че се е получило неочаквано четиво.

„Когато вече се говори след толкова време за Хаджийски, едва ли вече има други хора, други живи личности, които са познавали и проследяват пътя на този човек, който ние го имаме само като известен социолог, един вид философ, обяснител на българската душевност. Всъщност в книгата има и как в буйната си младост, бъдещият велик социолог, поне за нас, е един силно политизиран човек – левичар, гонен от тогавашната власт. Това също е неочакван щрих към портрета“, каза Леонидов.

По думите му, днес липсват фигури като Иван Хаджийски.

„Хаджийски гледа отвисоко на нещата, но дълбинно. Ето тази диалектика между високото и дълбинното отсъства днес“, обясни Румен Леонидов.

Според него „авторът притежава нюх на златотърсач и е успял да събере достатъчно златни зърна от битието на своя герой, за да се получи неочаквано четиво, хем в профил, хем анфас“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна