Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

| Репортаж
Снимка: Наталия Ганчовска

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. 

Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на бизнеса. Реформата вече започва с т.нар. секторни съвети за уменията и промяна в списъка на професиите, каза заместник-министър Мариета Георгиева.


По време на събитието ученици с интерес в сферата на алтернативната енергия представиха свои соларни проекти. 

Реформата в професионалното образование и обучение вече е в ход и списъкът с професиите ще се обнови с потребностите на пазара на труда, каза заместник-министър Мариета Георгиева и призова бизнеса за активност. 

Според проучване на БТПП липсата на квалифицирани кадри е една от най-големите заплахи за бизнеса, посочи председателят на работодателската организация Цветан Симеонов и увери в готовността за съдействие.


Секторът на възобновяемите енергийни източници е от най-потърпевшите от липсата на квалифицирани кадри, защото е сред най-младите в икономиката. Освен това, спецификите на работата там са непознати, каза Веселин Тодоров от сдружение "Соларна академия България".

И докато експертите обсъждаха, ученици от няколко гимназии в страната, избрали вече своята сфера на професионално развитие, представиха проекти на соларни паркове с различно приложение.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна