Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Атанасова: Опазването на природата е ангажимент на всички, независимо от възрастта

Климатичните промени и младите

Люк ван Оз: Изключително важно е в дебата да бъдат привлечени младите хора

| Интервю
Снимка: Валерия Николова

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време. Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".  

Според Люк ван Оз е изключително важно в дебата да бъдат привлечени младите хора, защото те ще са тези, които ще носят последствията от измененията.

"Такава е ситуацията в Нидерландия, такава е ситуацията в България. Започнахме да приобщаваме младежите в Нидерландия, когато става въпрос за такъв дебат и за правене на политики. Искаме да допринесем и в България по този начин", подчерта той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му в учебните програми трябва да се застъпят зелени умения. Той вижда в България много потенциал сред младите хора.

"Когато им дадем поле за изява и ги въвлечем в дебата, ще постигнем резултатите, които всички искаме", смята той.

Само в по-горните класове се дискутират тези проблеми, а трябва да се започне от най-ранна възраст, изказа мнението си Елена Атанасова – директор "Мониторинг права на детето" в УНИЦЕФ България.

Тя отбеляза проблемите с рециклирането. По думите ѝ децата най-бързо усвояват новите умения. "Опазването на природата е ангажимент на всички, независимо от възрастта", категорична бе тя.

И напомни изследване на УНИЦЕФ от преди 2 години за околната среда и благосъстоянието на младите хора. По думите ѝ това е много важен проблем:

"Децата, най-вече най-малките, са много по-уязвими от възрастните. При изследването за това доколко хората са запознати с проблемите на околната среда и климата - за България показателите бяха сравнително добри. Оказа се, че младите хора са по-добре запознати отколкото възрастните. По-възрастните поколения реално научават за тези проблеми чрез младите".

Според нея младите хора са много по-ангажирани и именно те са двигател за свързване на правата на децата с проблемите на околната среда. Атанасова вижда обаче неравенства при децата от гледна точка на информираността.

Ян Спасов, който е ученик във Втора английска гимназия в София, доброволства в различни организации. Той се занимава с климатичните промени и как те влияят на ежедневието ни. Според него в образователната система не е застъпено достатъчно темата за това как младите да отстояват правата си, както и за въздействието при вземането на решения. Има нужда от промяна, смята той.

Студентката от Софийския университет Биляна Господинова подчерта, че промените в климата и екологичните въпроси засягат всеки. "Това се отнася до нашето бъдеще и засяга всяка сфера на нашия живот – лична и професионална".

Превод в ефир: Стилиян Гребеничарски

Цялото интервю на Валерия Николова с Елена Атанасова, Люк ван Оз, Биляна Господинова и Ян Спасов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна