Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

| Интервю
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението.

Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни:

"Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Повече от 12 години сме последователни в нашите действия".

"Продължаваме промяната" като проект през 2021 г. беше създаден като алтернатива на този порочен модел, напомни той в предаването "12+3", но добави:

"През последните 3 парламентарни избора, които се проведоха през 2021, 2022 и 2023 г. ние твърдяхме, че ще бъдем алтернатива на това управление, но малко след това видяхме, че направихме взаимодействие първо с ГЕРБ, в последствие се оказа и с ДПС".

Бачийски подчерта, че в момента трябва да се прави ново коалиционно споразумение (бел. ред. с ПП-ДБ) за влизане в следващия парламент.

"Изпълнителният съвет на Средна европейска класа трябваше да гласува решение за присъединяване към коалицията или не. Заради тези и някои други фактори, свързани с неща, които се случиха по време на това управление, Изпълнителният съвет взе решение да не бъде част от бъдещото коалиционно споразумение", обясни той.

По думите му по линията ГЕРБ-ДПС има разлом на разбирането какво е допустимо и какво не е. Според него наличието на министри и зам.-министри, които не са от ПП-ДБ, в предишния кабинет е дало възможност да се възстановят някои порочни модели.

"Крайната цел на ПП-ДБ вероятно е една и съща с нашата, но пътят, по който се постига тази цел, вероятно е различен", коментира още Бачийски.

Изпълнителният съвет на партията още не е взел решение дали ще участва на предстоящите избори в рамките на друга коалиция или въобще няма да се включи в тях.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Константин Бачийски в предаването "12+3" чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна