Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Снимка: БНР

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от ежедневието им навик.

Тази година наградите се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2023 г. и включват четири категории, а номинираните са изявени учители, журналисти, писатели, преводачи, създатели на онлайн платформи, както и цели библиотеки и учебни заведения.

Категория „Учител/училище“ включва следните номинирани: Евгений Черепов, учител, Красимира Цонева от СУ „Бачо Киро“ в град Летница и СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен.

Категория "Библиотека/библиотекар" също съдържа впечатляващи номинации: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Университетската библиотека на Университета за национално и световно стопанство и Pегионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе.

В категория "Mедия/журналист" са включени: онлайн платформата за четене "Книговище", журналистът Георги Милков, сценаристът и журналист Димитър Стоянович, журналистът и литературен критик Младен Влашки и Евгения Чаушева от "Актуално".

В категория "Общественик" са номинирани писателят Георги Господинов и Анджела Родел, преводач на книгата "Времеубежище" и създателят на онлайн платформата "Как се пише?" Павлина Върбанова.

С Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга", за наградата "Рицар на книгата" и предизвикателствата пред българските издатели, автори и търговци на книги в Световния ден на книгата и авторското право разговаря Велин Манов. 

Снимка – БНР и Асоциация "Българска книга"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна