Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Снимка: URBiNAT

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден пешеходен маршрут, който свързва парк „Надежда“ със Северния парк.

„Около 2,5 км е дълъг коридорът. Преминава по улиците и междублоковите пространства на жилищните комплекси "Толстой", "Свобода“, „Надежда“ 2 и „Надежда“ 4“, обясни Ташева.

Тя добави, че в различните територии, през които преминава коридора, е изграден зелен амфитеатър, оранжерия в двора на 15-о училище, детски площадки, площадка за фитнес, спортни игрища, места за културни и социални мероприятия, места за почивка, екопаркинг и реконструкция на съществуващия пешеходен мост.

„Това е бижуто на URBiNAT не само в София, а и в трите водещи градове, които участват в проекта – София, Нант и Порто, които имаха бюджет да реализират такива базирани на природата решения и обекти“, каза Милена Ташева.

Тя добави, че акцентът освен свързаността, е и подобряване на публичните пространства, зеленината и повишаване качеството на околната среда.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна