Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и аз"

Автор:
Димитър Главчев
Снимка: gov.bg

Служебният премиер Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с болницата "Мама и аз", съобщи правителствената информационна служба. 

Уточнява се, че целта е да бъде направена пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. 

Решението е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта.  Във вторник правителството одобри изграждането на частната болница с инвеститор "Търговска лига". Веднага след това обаче последва вълна от негативни реакции заради опасения, че това може да спре изграждането на държавна Национална детска болница. 

Служебният кабинет отмени решението си, а Главчев обясни вчера, че аргументи за това са общественото напрежение, както и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България":

"Аз се вслушах в техните аргументи, както и в обществената дискусия, която се разрази, ако мога да използвам такава дума, след като приехме това постановление, а нищо не предвещаваше нещо подобно, но наистина служебните правителства основно трябва да се занимават с организирането на честни и прозрачни избори, и такива решения, които са с по-далечна перспектива, съм склонен да мисля, че не трябва да се предприемат от служебно правителство". 

Димитър Главчев допълни, че ще поиска писмени обяснения от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. От публикуваната стенограма от заседанието на правителството на 30 април, когато е било прието разрешението за строеж на частната болница "Мама и аз", обаче става ясно, че то е одобрено без дискусии и без възражения нито от премиера Главчев, нито от други министри.

Също днес от Националната здравноосигурителна каса официално потвърдиха, че са дали две положителни становища за проекта на болницата "Мама и аз". 

На 1 февруари 2023 г. първият документ е подписан от временния управител на Касата д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември НЗОК изпраща до министерството на здравеопазването второ положително становище за частната болница. То е подписано от управителя Станимир Михайлов. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна