Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ одобри законопроект за забрана на вноса на руски уран

Снимка: Ройтерс

Снощи Сенатът на САЩ одобри одобри законодателство, забраняващо вноса на обогатен уран от Русия, след което го изпрати на Белия дом, от където заявиха, че подкрепя усилията за блокиране на доставките на гориво от Кремъл за ядрени реактори, съобщава Блумбърг.

Одобреният единодушно законопроект забранява вноса на руски уран в САЩ 90 дни след влизането му в сила, като същевременно позволява временни деругации до януари 2028 г. Президентът Джо Байдън трябва да подпише законопроекта, преди той да се превърне в закон.

Русия осигурява почти една четвърт от обогатения уран, използван за захранване на американски ядрени реактори, които общо наброяват повече от 90, и това я прави най-значимия чуждестранен доставчик, според данни на Министерството на енергетиката на САЩ. Тези покупки на руско ядрено гориво осигуряват приблизително 1 милиард долара годишно за Русия, но самата замяна на тези доставки може да се окаже предизвикателство и рискува да повиши разходите за обогатен уран с около 20%, отбелязва агенцията.

Доставки на обогатен уран за ядрените централи в САЩ


Белият дом призова за "дългосрочна забрана" на руския внос, което е необходимо, за да се "отключи" финансиране за около 2,7 милиарда долара за поддържане на местната уранова индустрия, което беше предоставено от Конгреса на САЩ по-рано тази година, в зависимост от наличието на ограничения върху вноса на руски уран.

"Това е приоритет на националната сигурност, тъй като зависимостта от руските източници на уран създава риск за икономиката на САЩ и гражданската ядрена индустрия, която беше допълнително обтегната от войната на Русия в Украйна. Без предприемане на действие, Русия ще продължи да държи глобалния пазар на уран в ущърб на съюзниците и партньорите на САЩ", се посочва в изявление на Белия дом.

Законопроектът беше одобрен преди това с гласуване от Камарата на представителите през миналия декември на фона на нарастващата подкрепа на Конгреса за отрязване на приходите на Русия след нахлуването й в Украйна. САЩ вече забраниха вноса на руски петрол и работиха със съюзниците от Г-7 за налагането на таван на цените върху износа на руски суров петрол и на петролни продукти по море.

"Нашето двупартийно законодателство ще помогне да се ограничи финансирането на руската военна машина, да се съживи американското производство на уран и да се даде тласък на инвестициите във веригата на доставки на ядрено гориво в Америка. Това е огромна победа", отбеляза сенатор Джон Барасо, републиканец от Уайоминг, който подкрепи законодателството в Сената.

Законодателството, което изтича в края на 2040 г., позволява на Министерството на енергетиката да издава деругации, разрешаващи целия обем на вноса на руски уран, разрешен съгласно ограниченията за износ, определени в антидъмпингово споразумение между Министерството на търговията на САЩ и Русия до 2027 г.

Без тези деругации е възможен приблизителен скок от 20% от текущата спот цена за обогатяване на уран, която е в размер на 165 долара за т.нар. "разделителна работа" (количеството на разделяне, извършено от процеса на обогатяване, известно като SWU), до рекордно високо ниво от 200 за SWU, според Джонатан Хинце, президент на фирмата за пазарни проучвания на ядрено гориво UxC.

Обогатеният уран се измерва в SWU, които отчитат обема и плътността на обогатяване на радиоактивния метал.

Възможно е Русия да отговори с едностранна забрана на износа, ако САЩ забранят вноса, което може незабавно да прекрати доставките на обогатен уран от Москва и това да затрудни намирането на обогатен уран за американските АЕЦ.

Забраната за внос ще отнеме известно време, за да засегне операторите на атомни електроцентрали в САЩ, отбелязва Блумбърг. Реакторите обикновено се зареждат с гориво на всеки 18 до 24 месеца, а закупуването на гориво се договаря дълго време пред това. Това означава, че повечето, но не всички енергийни компании вече са подготвили достатъчно уран, за да поддържат реакторите си работещи поне през следващите няколко години, посочва агенцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна