Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия вече са 56

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на потвърдените жертви на силните наводнения и причинените свлачища в Южна Бразилия се повиши до 56 души. Това гласи последната информация от службата за гражданска защита на южноамериканската страна, цитирана от Франс прес. 

Продължаващите силни дъждове препълниха язовири над големия град Порто Алегре в щата Рио Гранде до Сул. Това доведе и до евакуацията на някои от кварталите, в които къщи се оказаха под вода, а обитателите им излязоха на покривите на къщите си, за да бъдат взети от хеликоптери.

Водите на река Гуайба, която преминава през Порто Алегре, излязоха от коритото й и наводниха и историческия център на града. Цели по-малки градове също са под вода, спряно е подаването на питейна такава, както и електричеството. Повече от 24 600 души са напуснали домовете си.

Очаква се дъждовете в Бразилия да продължат и в неделя заради което и друга голяма река в региона може да прелее. Губернаторът на Рио Гранде дел Сул Едуардо Лейте нарече случващото се най-тежкото бедствие в историята на щата. Дъждовете не са спирали от понеделник.

Регионът беше посетен и от президента Лула Да Силва, който обеща безрезервна подкрепа. Климатолог, цитиран от Франс прес, отдава случващото се на ужасяваща комбинация от ефектите на глобалното затопляне и затихващия метеорологичен феномен Ел Ниньо. .


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна