Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без напредък на преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху.
Снимка: АП/БТА

Поредното усилие на дипломатите за примирие в Ивицата Газа е на път да се провали. 
Въоръженото крило на "Хамас" извърши минометна атака в района на пропускателния пункт Керем Шалом. По непотвърдени данни има жертви от израелска страна.

Преминаването на камиони с хуманитарна помощ през пункта бе забранено, а израелският министър на отбраната Йоав Галант отправи нова закана за нахлуване в град Рафах, откъдето според военните са били изстреляни снарядите.

Без видим напредък продължават втори ден преговорите в Кайро между лидери на "Хамас" и  египетски и катарски посредници. 
"Хамас" продължава да поддържа искането си да бъде сложен край на войната в Газа и израелските сили да бъдат изтеглени от анклава, като бъде сключено и цялостно споразумение за размяна на заложници срещу палестински затворници.

Израел иска сделка, при която да бъдат освободени поне част от останалите похитените от "Хамас" в рамките на временно примирие. Премиерът Бенямин Нетаняху:

"Но докато Израел показа желание, "Хамас" остава окопан в крайните си позиции, на първо място изискването да изтеглим всичките си сили от Ивицата Газа, да прекратим войната и да оставим "Хамас" на власт. Израел не може да приеме това."

Лидерът на ислямисткото движение Исмал Хания обвини Нетаняху в "разширяване на конфликта и саботиране на усилията на посредниците и различни държави".
Десетки хиляди протестираха в Израел късно снощи, като призоваха за освобождаване на заложниците.

Днес израелското правителство спря дейността на катарската телевизия "Ал Джазира" в Израел. Сателитните и кабелните оператори прекратиха незабавно излъчването ѝ. От телевизията определиха решението като "престъпно действие".

Директорът на представителството на "Ал Джазира" за Израел и палестинските територии Уалид Омари:

"Това е много опасно решение срещу "Ал Джазира" и спрямо международните медии. Ясно е, че те искат да попречат на всеки друг да знае какво става с тази война - в Газа, в самия Израел и на Западния бряг." 

Израелският парламент вече прие закон, позволяващ временно закриване на чуждестранни телевизионни оператори, смятани за заплаха за националната сигурност.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна