Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел започна мащабна евакуация на палестинци от Рафах

Снимка: БТА

Израелската армия започна евакуация на около 100 хиляди палестинци от град Рафах в южната част на ивицата Газа. Мярката беше определена от Тел Авив като временна и част от "операция с ограничен мащаб" за унищожаването на ислямистката групировка "Хамас" на фона на опасенията в цял свят за още цивилни жертви при израелската офанзива. 

Израелските военни призоваха хората от източната част на Рафах да се насочат към "разширените хуманитарни зони". Призивите за преместване ще бъдат оповестени с листовки, СМС съобщения, телефонни обаждания. Силите за отбрана ще продължат да преследват "Хамас" навсякъде в Газа, докато всички държани в плен заложници се върнат у дома", се казва още в изявлението.

Според ООН в Рафах се намират над милион жители на Газа - евакуирани заради боевете в други части на територията. Седем месеца след началото на офанзивата си срещу "Хамас" заради нападенията от 7 октомври Израел твърди, че победата е невъзможна без операция в Рафах, където спорен него се укриват хиляди бойци на групировката.

Палестинската страна съобщи за нови 12 загинали при въздушни удари срещу Рафах, извършени след смъртта на трима израелски войници при атака на "Хамас". Израел затвори контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" на границата с ивицата в Газа - един от малкото пътища за снабдяване с хуманитарна помощ. Според палестинската страна израелските атаки са причинили смъртта на 34 600 души.

Според контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа израелските атаки са отнели живота на 34 600 палестинци от миналия октомври досега. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна