Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските музеи участват в "Нощ на историите"

Събитийният формат "Нощ на историите" се завръща в Пловдив с трето издание, което ще бъде част от градската програма на Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest. 
Събитието се провежда от 19 часа в клуб "Фарго" с вход свободен. 

Истории за Пловдив ще разказват представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, катедра "История и археология" на Пловдивския университет и Общински институт "Старинен Пловдив".

Калоян Даяров е екскурзовод в Регионален археологически музей – Пловдив, но също така участва и в провежданите в града разкопки. Темата му е  „Ние, археолозите“, в която  ще разкаже повече за археологическата професия.

Д-р Теодора Георгиева е историк и асистент в Катедра „История и археология“ в Пловдивския университет. Темата й ще бъде „Средновековният Филипопол и неговият етно-религиозен облик“.

Калоян Станчев е уредник в Регионален исторически музей – Пловдив. Като внук на Димитър Станчев – човекът, създал експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ продължава традициите и самият той става част от историята на музея, следвайки професионалния път на дядо си. Неговата тема е  "Осъществяване на идеята за музей на Съединението".

Валя Ангелова е уредник на къщата на д-р Стоян Чомаков с постоянна експозиция на Златю Бояджиев, която е част от обектите на Общински институт „Старинен Пловдив“. Темата й в „Нощ на историите“ е  "Златю Бояджиев – преди, сега и завинаги".
По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени