Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен празнува, днес е денят на града

Община Шумен
Снимка: Община Шумен

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий.

Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по издигане флаговете на България, на Европейския съюз и на града. Ще бъде връчено и знамето, което беше развято на остров Ливингстън в Антарктида.

На тържествена сесия на Общинския съвет от 11:00 часа ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура за 2023-та година. С най-високото почетно отличие - Ключ на град Шумен, ще бъдат удостоени дългогодишният кмет на общината Александър Узунов, и хирургът академик Дамян Дамянов.

В празничния за града ден по традиция ще бъдат открити Националния фестивал на мажоретния танц "Мадарски конник", и Друмевите театрални празници.

От 19:00 часа пред сградата на община Шумен ще бъдат наградени първокласници, участвали в Шестото състезание по краснопис и правопис. След това на откритата сцена започна празничния концерт за Деня на Шумен с участието и на Любо Киров.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна