Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пазарджик няма комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица

Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.

В момента коритото на река Марица прилича на гора, с гъста растителност от дървета и храсти. Пазарджишки социални групи са пълни със снимки на притеснени граждани, които питат какво ще се случи, ако се стигне до залпово изпускане на язовирни води, с оглед обилните валежи. Кметът Петър Кулински обясни, че е останал изненадан, когато при встъпване в длъжност е разбрал, че общината няма валидно разрешително за почистване на речното корито:

"Ние стартирахме процедура пред "Басейнова дирекция" веднага да бъдат подадени нужните документи, за да бъде издадено такова комплексно разрешително. Надяваме се, че съвсем скоро "Басейнова дирекция" ще издаде такова. Паралелно с това подготвяме самата процедура - обществена поръчка. След като избере изпълнител, ще пристъпим и към почистването на самото корито на реката в градската част, урбанизираната територия така, както повелява законът. Надявам се това да приключи в най-кратки срокове".

Към момента е трудно да се прогнозира кога реално ще започне почистването на речното корито. На този етап обемът на всички водоеми в региона е в норма.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна