Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузинската опозиция иска помощ от Лондон

Протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти, 1 май 2024 г.
Снимка: БТА

Лидерите на грузинската опозиция призоваха Обединеното кралство да направи повече, за да се противопостави "репресиите срещу гражданското общество" в бившата съветска република. Говорител на Министерството на външните работи в Лондон коментира, че Обединеното кралство е "сериозно загрижено" за законопроекта за чуждестранното влияние.

Грузинската опозиция призова британския външен министър Дейвид Камерън да покаже на управляващата партия в Тбилиси, че международната общност е обединена срещу предложения законопроект.

Посочва се, че Камерън е бил един от водещите международни поддръжници на Грузия при нападението на Русия през 2008 година. Очаква се така нареченият "руски" законопроект за чуждестранното влияние да премине през последните си парламентарни пречки през следващите дни.

Противниците организираха масови протести в столицата Тбилиси срещу мярката. Законодателството ще принуди неправителствени групи и медии да се регистрират като "организации, обслужващи интересите на чужда сила", ако повече от 20% от тяхното финансиране идва от чужбина.

Говорител на Министерството на външните работи коментира, че "съпътстващата риторика и прекомерната сила, използвана от полицията срещу протестиращите, са дълбоко обезпокоителни". Той призова грузинските власти да покажат сдържаност при контролирането на мирните демонстрации.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна