Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и бул. "Патриарх Евтимий" в София

Снимка: БГНЕС

Протестиращи срещу новата организация на движение в центъра на София блокираха движението по ул.  "Фритьоф Нансен" и ограничиха в крайната дясна лента трафика на коли и тролейбуси по бул. "Патриарх Евтимий".

И тази вечер десетки хора се събраха на протест на кръстовището на ул. "Фритьоф Нансен" и  бул. "Патриарх Евтимий" в София. Според протестиращите, местата за паркиране в района са намалели с 60%, а по бул. "П. Евтимий" между улиците "Граф Игнатиев" и "Георги С. Раковски" се образуват колони от автомобили, като движението на превозните средства вече се извършва в две вместо в три ленти.

Протестът започна след 18.30 ч., като намеренията са той да продължи до 20.00 часа.

В района има полиция.

Един от протестиращите - Васил Казаков посочи пред БНР:

"Целият този проект беше започнат и извършен без никакво обществено обсъждане. На транспортната комисия ние казахме всичките си доводи. Нямаме нищо против велоалеите, но да бъдат изпълнени както трябва. Паркоместата трябва да бъде запазени, защото в момента огромен брой или над 60% от паркоместата в района изчезнаха. Компенсаторни мерки щяло да има някъде, евентуално, ако вземат едни паркинги под НДК, но това е евентуално и някога, а ние ежедневно се борим с едни и същи проблеми - няма къде да паркираме".

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана със столичната пътна полиция, заяви началникът ѝ комисар Николай Крушарски:

"Към днешна проектът за новата организация на движението все още не е входиран в Отдел "Пътна полиция" в СДВР за съгласуване съгласно действащото законодателство към момента. Съгласно предходните и заключителни разпоредби на Закона за движение по пътищата, Отдел "Пътна полиция" трябва да издаде писмено становище по отношение на всеки един проект за организация на движението, когато се въвежда така нова мярка".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна