Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви екологично чисти източници на енергия използват в Израел

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти една трета от енергията добивана в Израел е произведена чрез соларни батерии. В пустинната Негев има огромна слънчева електростанция, в която има батерии, които директно трансформират слънчевите лъчи в електроенергия, а има и кула, в която се затопля течност от небесното светило, от която се добива електроенергия като при ТЕЦ, (за разлика от соларните батерии, които през нощта или в облачно време не работят, те произвеждат пред цялото денонощие).

В последно време са особено популярните фотоволтаични батерии, инсталирани край полетата, засадени с различни селскостопански култури и произведената на място енергия е насочена за задоволяване на нуждите на самата ферма или плантация. Над изкуствените езера, през топлите месеци се "разстилат" соларни батерии, които утилизират слънчевите лъчи, а и пазят водата от свръх изпаряване. Има и проблем: внасяните от Китай слънчеви батерии са тежки и използват метал и стъкло. Те ги правят потенциални замърсители на природата, веднага щом престанат да бъдат ползвани. 

В Израел са изработени соларни панели, които са 10 пъти по-леки от китайските и са много по- удобни за ползване дори при неравна повърхност.

"Когато се говори за екологично чисти източници на енергия, на първо място учените поставят слънчевата, тази от морските вълни и от вятъра. Още миналия век са изобретени начини за използването им. Но до скоро те бяха единствени и неизменни. Освен, че са морално остарели от техническа гледна точка, често те са част от замърсяването на природа, а и заемат големи площи, които могат да бъдат използвани в земеделието. 

Така се роди нашата идея да ги заменим с леки - тежащи по 3 килограма. Гъвкави са. В ранна пролет мнозина от притежателки и ги разпъват на покривите си, ( защото батериите ни могат да се свиват на руло и да се съхраняват през зимата или при неблагоприятни условия). Приличащи на килимчета, могат да се нагодят, ако площта под тях не е гладка. Така огромните полета на градските покриви ще могат да станат най-големите електроцентрали. 

Мислим ,че скоро поне една четвърт от електроенергията, употребявана във всеки дом ще може да се добива на място - от слънчевите батерии на покрива. Поддръжката им е значително по-лесна от стария вид. Евтини са. Има и още плюсове. В Израел парниците се използват не толкова за да се произвеждат зеленчуци или ягоди , например, през зимата, колкото да се отглежда селскостопанска продукция в горещите летни дни. Панелите осигуряват необходимата сянка, за да не изсъхват стеблата и листата, а в същото време използват слънчевите лъчите за енергия. Създадохме и панели-шамандури. Те покриват част от водните площи, не никога изцяло. В езерата и водоемите живеят различни животински и растителни видове, които се нуждаят от слънчева светлина, каза за БНР  един от изобретателките Ноа Арони. 

"Работим за олекотяване и на тези батерии. Само така те ще станат подходящи за инсталиране на покривите на автомобилите и получаваната по времена пътуването соларна и ветрова енергия (без перки, а на друг принцип) ще бъдат използвани вместо гориво. Въпросът е какво би станало с панелите при катастрофи. Всичко това в момента се изследва. За някои от показателите вече имаме резултати, други все още не са готови.

Създадохме няколко експериментални предприятия, които изготвят тези панели. Ако успеем да намерим оптимално решение, няма да сме толкова зависими от най-голямата производителка на старият вид слънчеви панели - Китай. Но нашите заводи в град Йокнеам, в северен Израел не могат да задоволят потребностите на всички, които искат да ни станат клиенти. Обсъждаме възможността да открием наши фабрики и в други краища на света. Мисля, че за десетте години, откакто се появи идеята ни за този нов вид слънчеви панели сме постигнали много, като един от измерителните на успеха ни е създаване на работни места за високо квалифицирани работници от периферията на страната".


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна