Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето се е самосезирал

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
Снимка: БТА

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси. 

Започнало е проучване. 

На този етап са се отзовали само родителите на момчето, което стреля с револвера. Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди, че в четвъртък собственикът на оръжието, с което стана инцидентът, ще бъде обвинен. 

Отделът за закрила на детето прави проучване за необходимостта от подкрепа на двете деца, участвали в инцидента, и на техните семейства. Родителите на 11-годишното момче са си осигурили психолог. Социалните работници все още не са влезли в контакт със семейството на простреляното 12-годишно момиче.

На този етап по-скоро може да се говори, че случилото се е нелеп инцидент, а не родителска небрежност, заяви за БНР Мариета Гъркова, началник на отдела за закрила на детето в социалната агенция във Велико Търново. 

Като огромен късмет, при който не се е стигнало до фатален край, определи случилото се на празненството в дома на бизнесмена Димитър Бонзов вътрешният министър Калин Стоянов:

"Аз не мога да си обясня как човек на такава възраст може да остави безнадзорно толкова сериозно оръжие в присъствието на деца".  

В неделя 11-годишният син на депутат простреля с револвера на Димитър Бонзов в десния крак 12-годишна своя роднина. По желание на родителите момичето е на лечение в софийска болница. Собственикът на оръжието беше в ареста за няколко часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение.

"Всички действия, които се извършват и към момента, се съгласуват с прокуратурата. На лицето е връчена призовка, в четвъртък следва да се яви, за да бъде привлечен като обвиняем", посочи вътрешният министър.

Прокуратурата изчаква съдебно-медицинската експертиза, която трябва да установи дали простреляното момиче е с лека или със средна телесна повреда.

От прокуратурата посочиха вчера, че оръжието на бизнесмена е било оставено без надзор на пейка, около която са си играли децата, преди да стане инцидентът. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна