Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.
Снимка: БТА

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС.

Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми.

Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън за допълнителни зенитни батареи срещу руските бомбардировачи. Блинкън взе влака от Полша, за да увери лично украинците, че САЩ няма да ги изоставят. 

"Моментът е тежък, знаем, но знайте също, че помощта е на път. Част вече пристигна, ще има и още. И тази помощ ще направи истинската разлика срещу руската агресия на бойното поле". 

Три седмици след решението на Конгреса САЩ вече са доставили на украинската армия артилерия, далекобойни ракети АТАКАМС и боеприпаси за зенитните системи, съобщава Ройтерс.

Военният министър Омеров обаче заяви, че руснаците все още разполагат с в пъти повече снаряди от украинците. Зеленски даде да се разбере, че доставеното досега далеч не е достатъчно. 

"Противовъздушната отбрана е най-големият ни недостатък. Днес се нуждаем от два зенитно-ракетни комплекса "Пейтриът" за Харков, защото руските ракети са насочени срещу всички там - и срещу войните ни, и срещу мирните жители". 

7500 са вече цивилните, евакуирани от зоната на бойните действия, съобщи по-рано областният управител на Харков. 

Информацията от двете страни за развоя на боевете е противоречива. Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са проникнали дълбоко в противниковата отбрана. Украинското командване заяви от своя страна, че руснаците се мъчат да посеят паника, но призна, че заради засилените въздушни удари силите му е трябвало да отстъпят от село, разположено на около 24 км, от крайните квартали на Харков. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени