Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 17-о място в ЕС по участия в проекти, финансирани от Европейския фонд за отбрана

Давид Сукалински
Снимка: Министерство на икономиката

България се нарежда на 17 място от общо 27 държави в Европейския съюз по брой участия в проекти, които са получили финансиране от бюджета на Европейския фонд за отбрана. За периода от 2021 до 2022 г. 14 проекта с участие на 11 български организации са получили безвъзмездно финансиране от Европейския фонд за отбрана. 

Европейският фонд за отбрана е програма на Европейската комисия с общ бюджет от 8 милиарда евро. Около една трета от средствата са предназначени за научни изследвания, a останалите - малко над 5 милиарда евро, са за разработване на продукти и технологии в областта на отбраната, заяви заместник-министърът на икономиката Давид Сукалински:

"Броят на българските организации, които са кандидатствали в програмата, се е удвоил".

През последните години ЕС стимулира взаимодействието между гражданския и отбранителния сектор, допълни той:

"Взаимодействие, което ще позволи използване на революционни потенциални технологии с възможни приложения във военната, космическата и цивилната сфера".

Кръстю Преславски от главна дирекция "Отбранителна индустрия и космос" на Европейската комисия изтъкна, че за първи път в историята на Европейския съюз са отворени програми за безвъзмездно финансиране в областта на отбранителната индустрия:

"Имаме 17 категории от дейности, например: медицински отговор, сензори, кибер проекти, проекти в областта на космоса, дигитална трансформация, въздушен бой наземен бой, подземни и подводни дейности, симулации, тренинг".

Програмата е предназначена най-вече за малки и средни по големина компании от цивилната сфера.

Периодът за кандидатстване за тази година е от 20 юни до 5 ноември.

Повече информация желаещите могат да открият на сайта на Европейската комисия с ключова дума: "Европейски фонд за отбраната".



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени