Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Ван И е китайски дипломат и политик.
Снимка: БТА

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И. 

Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва желанието на някои хора в Съединените щети "да запазят своята еднополюсна хегемония."

"Вместо да възпрепятства развитието на Китай, ходът на САЩ ще вдъхнови нашите почти един и половина милиарда граждани да работят по-усърдно", смята още външният министър на Китай, като призова международните общности да предупредят Вашингтон да не причинява нови проблеми на света в този "критичен момент на глобално икономическо възстановяване".

Припомням, че вчера американския президент Джо Байдън обяви рязко увеличение на митата върху китайския внос, включително тарифите за батерии за електрически превозни средства, компютърни чипове и медицински продукти.

Миналата седмица Китай се противопостави и срещу решението на САЩ да добави 37 китайски фирми към списък с търговски ограничения поради опасения за националната сигурност.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна