Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литекс (Ловеч) става общински футболен клуб под друго име

Стадионът в Ловеч
Снимка: Wikipedia

Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството "Ловеч спорт 96" градския стадион и тренировъчната база с прилежащите и терени и сгради, ще придобие безвъзмездно и собствеността на фирмения футболен отбор "Литекс".

Дружеството "Литекс комерс" притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а "Ловеч спорт 96" стопанисва и управлява стадиона и тренировъчната спортна база с прилежаващите им терени и стради. 51% са на Литекс, а 49% е делът на общината.

В общинския съвет е внесено предложение "Ловеч спорт 96" да дари имотите с прилежащите им сгради на общината, поясни кметът Страцимир Петков:

"И сега ние получаваме като дарение всички имоти с които общината е влязла с апортни вноски в дружеството "Ловеч спорт 96". От това нещо има последващо прекратяване на съвместното дружество".

Кметът допълни, че вече е водил разговори със спонсори как ще се поддържа стадионът, цялата спортна база и за финансирането на клуба:

"Не съм изненадан от дарението. Аз съм водил разговори на няколко етапа. Придобивайки тези имоти, придобивайки стадиона, футболният клуб ще стане общински. Там ще трябват немалко средства той да се поддържа. Имам уверението, че клубът остава без всякакви задължения. Името ще се промени!".

Дружеството "Литекс комерс" дарява на общината и имот в централната част на града.

Предложенията ще се разглеждат от постоянните комисии в местния общински съвет следващата седмица, а окончателното гласуване е на редовното заседание в края на месеца.

В рамките на две десетилетия Литекс постигна редица успехи в националните първенства и европейските турнири, докато беше собственост на бизнесмена Гриша Ганчев.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна