Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестът и отговорите от днешната матура по български език и литература са на сайта на МОН

Снимка: МОН

Тестът и отговорите от днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература са публикувани в сайта на Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на МОН.

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие" - това се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават, съобщиха от МОН.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включваше есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации тази сутрин в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

Матурата се състоя в 759 училища и 4185 зали в страната. Ангажирани бяха 12 970 квестори.

На 20 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас. 

Резултатите ще станат известни до 7 юни.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени