Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан.

По думите на Зеленски, Русия иска да покаже, че именно тя определя какво ще става по-нататък във войната: 

"Фактически цялата "Харковска операция" на окупатора се свежда то опита му да бъдат отслабени нашите сили, като цяло, на фронта и едновременно да опита му да укрепи пропагандата си - пропаганда, насочена включително към световните лидери".

В поредния въздушен удар по Харков руската авиация е атакувала града с управляеми авиационни бомби. Убити са най-малко трима местни жители. Други 28 са били ранени, като състоянието на четирима от тях е тежко.

Бомбардировките над града се засилиха през последните месеци - много преди 10 май, когато 30-хилядна руска войска нахлу в Харковска област.

Бомбардировачите нанасят ударите си по областния център без да излизат от руското въздушно пространство. 

Според вашингтонския Институт за изучаване на войната причина за това е, че Съединените щати не са съгласни украинците да използват американските зенитни системи извън границите на Украйна.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви от Китай, че целта на сухопътното настъпление не е превземането на град Харков, а създаването на санитарна зона за сигурност, която да защити руската Белгородска област от украинския ракетен обстрел. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени