Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкото правителство с положителна прогноза за възстановяването на премиера Фицо

Роберт Фицо
Снимка: АП/БТА

От словашкото правителство дадоха положителна прогноза за възстановяването на премиера Роберт Фицо, който беше прострелян на 15 май и вчера отново беше опериран в болницата в Банска Бистрица.
Същевременно беше подчертано, че състоянието на Фицо остава сериозно. 

Повторната операция на 59-годишният Роберт Фицо е увеличила шансовете му да се пребори за живота си след изстрелите от упор в градчето Хандлова, които шокираха Словакия и Европа.

Министърът на здравеопазването Зузана Долинкова съобщи от болницата в Банска Бистрица:

"Състоянието на министър-председателя е стабилизирано. Все пак то продължава да е тежко. Трябва да отбележим, че вчерашната операция, която продължи два часа, допринесе за положителна прогноза".

Вицепремиерът Роберт Калиняк подчерта, че всички процедури са били правилни и започват да дават резултат. Призна, че след първите няколко часа прогнозата е било много лоша, тъй като се касае за коремни рани, но е постигнат обрат.

"Не мисля, че в близките дни ще бъде премиерът да бъда преместен в Братислава. Ситуацията е наистина сериозна и със сигурност състоянието му няма да позволи това до края на седмицата. Така че ще остане тук".

Вицепремиерът благодари за предложенията за помощ от чужбина.

По думите му не е било необходимо официално да бъдат поемани функциите на Фицо и с него тече известна комуникация.

Нападателят му се яви за пръв път в съда в Пезинок, малък град близо до Братислава. Сградата, беше охранявана от въоръжени маскирани полицаи.

Мъжът, на когото е повдигнато обвинение в опит за убийство, е идентифициран само като Юрай Ц. Според местните медии той е 71-годишен бивш охранител в търговски център и автор на стихосбирки. Журналистите не бяха допуснати в залата.

Покушението породи безпокойство от задълбочаване на политическото разделение в 5 и половина-милионната Словакия.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна