Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разрив във военновременния кабинет на Израел

Бени Ганц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрив в израелския военновременен кабинет - центристът Бени Ганц постави ултиматум на премиера Бенямин Нетаняху. Същевременно стотици участваха в пропалестински протест във Вашингтон, докато съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес той ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Бени Ганц заплаши да подаде оставка от правителството, ако до три седмици то не приеме нов план за войната в Газа. Той поиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната, като постави и срок за това - до 8 юни.

На пресконференция вчера Ганц предупреди, че ако дотогава очакванията му не бъдат удовлетворени, ще оттегли своята центристка партия от извънредното правителство. Премиерът Нетаняху коментира заплахата, като заяви, че Ганц е избрал да постави ултиматум на министър-председателя вместо на радикалното палестинско движение "Хамас".

Бени Ганц изложи план от шест точки, който включва връщане на заложниците, прекратяване на управлението на "Хамас", демилитаризиране на ивицата Газа и създаване на международна администрация по гражданските въпроси със сътрудничеството на САЩ, Европа, арабските страни и Палестина.

Ганц е дългогодишен политически съперник на Нетаняху. Той се присъедини към военновременния кабинет в първите дни на войната в знак на национално единство. Израелският премиер е подложен на нарастващ натиск на няколко фронта. Привържениците на твърдата линия искат военната офанзива в южния град Рафах да продължи. САЩ и други държави съветват да не се предприема офанзива в града. Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е на посещение в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за разговори, свързани с войната. Днес Съливан ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който заяви, че Израел ще "остане сам", ако се налага.

Хиляди израелци отново се събраха в събота вечерта, за да поискат споразумение и нови избори.

Във Вашингтон стотици се събраха на протест срещу войната в Ивицата Газа и по повод годишнината от прогонването на стотици хиляди палестинци при създаването на държавата Израел през 1948 г. Отправени бяха призиви за незабавно прекратяване на военните операции в Газа. Протестиращите насочиха гнева си и към американския президент Джо Байдън, когото обвиниха, че симулира загриженост за броя на цивилните жертви в палестинския анклав. Същевременно 19 пропалестински активисти бяха арестувани при опит за окупация на училищна сграда в Пенсилвания. Близо 3000 души бяха арестувани в кампусите на САЩ през последния месец.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна