Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манчестър Сити триумфира с титлата в Англия за четвърти пореден път

Манчестър Сити - Уест Хем
Снимка: БТА

Манчестър Сити стана шампион на Англия, след като победи Уест Хем с 3:1 на "Етихад" в мач от последния 38-и кръг на Висшата лига. Играчът на сезона Фил Фодън на два пъти и Родри вкараха попаденията за домакините, а Мохамед Кудус с атрактивно изпълнение беше точен за гостите. Футболистите на Пеп Гуардиола станаха първият отбор, който ликува с титлата в Англия в четири поредни години. Сити събра актив от 91 точки за общо десетата си титла.

Втори в класирането остана Арсенал с 89 пункта. Лондончани се наложиха с 2:1 като домакин срещу Евертън в последната си среща за сезона. Състава воден от Микел Артета на няколко пъти през сезона бе на лидерската позиция, но в крайна сметка не издържа на напрежението. Изненадващо Евертън поведе на „Емирейтс“, след като Деклан Райс си отбеляза автогол в 40-ата минута, но само три по-късно Такахиро Томиясу изравни.  Минута преди края на редовното време Кай Хаверц реализира победното попадение.

Третата позиция в подреждането остана за Ливърпул, който се наложи като домакин на Уулвърхемптън с 2:0. Алексис МакАлистър даде преднина на домакините в 34-тата минута, а Джаръл Куанса удвои шест минути по-късно. Двубоят бе последен за мениджъра Юрген Клоп и за членовете на щаба му- Пеп Линдерс, Витор Матош и Петер Кравиец.

В Шампионската лига след дълго прекъсване ще играе и Астън Вила, който остана четвърти с 68 точки. Хората на Унай Емери завършиха кампанията с поражение с 0:5 при гостуването си на Кристъл Палас.

В  европейските клубни турнири ще играят още Тотнъм и Челси, като те завършиха съответно пети и шести. 

От Висшата лига изпадат Лутън, Бърнли и Шефилд Юнайтед, които стигнаха до промоция в елита в предишната кампания.

В останалите срещи:
Брайтън - Манчестър Юн 0:2
Брентфорд - Нюкасъл 2:4
Бърнли - Нотингам 1:2
Лутън - Фулъм 2:4
Челси - Борнемут 2:1
Шефилд Юнайтед - Тотнъм 0:3

По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна