Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес.

Милей участваше в среща на крайнодесни лидери в Мадрид, организирана от испанската партия "Вокс". Във форума се включиха също италианският премиер Джорджа Мелони и Марин Льо Пен, председател на френската партия "Национален сбор". По време на речта си Милей определи съпругата на Санчес Бегоня Гомес като "корумпирана жена". Той не я назова с име, но я свърза с периода от пет дни, когато Санчес обмисляше дали да се оттегли от премиерския пост. До него се стигна, след като съд започна разследване за корупция срещу Бегоня Гомес. Санчес отхвърля обвиненията като кампания на политически тормоз от страна на десните партии.

Няколко часа след речта на Милей испанският външен министър Хосе Мануел Алварес обяви, че Мадрид ще отзове своя посланик в Аржентина за консултации. Алварес също настоя за публично извинение от страна на Милей. 

Отзоваването на посланик за консултации е една от най-категоричните мерки в дипломацията и последната стъпка преди скъсване на дипломатически отношения, припомня Франс прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна