Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на държавните служители в Гърция заради високите цени

Общонационална стачка в Гърция, 9 ноември 2022 г.
Снимка: Ройтерс

В Гърция за утре е обявена 24-часова стачка на работещите в държавния сектор срещу високите цени. В навечерието на протеста премиерът Кириакос Мицотакис отправи послание към Европейската комисия с искане за единни цени на стоките от първа необходимост.

Стачка срещу високите цени на стоките и ниските заплати обявиха гръцките синдикати на работещите в държавния сектор. За 24 часа от тази нощ спират влаковете, а градският транспорт избра протест с почасово прекратяване на работа. До края на деня се очаква изявление на синдиката на работещите в морския транспорт и летищата.

Учителите и лекарите в държавните болници вече обявиха часове на протести.

В рамките на стачката синдикатите обявиха искане за 10% увеличение на заплатите за всички, назначаване на постоянна работа на всички в общините, увеличаване на необлагаемия минимум приходи, както и подобряване на условията на труд с допълнителни възнаграждения.

По всички допитвания основният проблем за гърците са високите цени на стоките и услугите, както и високите данъци.

Премиерът Мицотакис отправи писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за единни цени на стоките от международните компании във всички европейски страни. Проучване на Евростат показа, че гърците плащат 50% по-скъпи хранителни стоки в сравнение с пазара на Франция и Германия.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна