Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия

Заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа в Страсбург, 17 май 2024 г.
Снимка: БТА

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА.

Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург. Комисията е съвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдение на спазването на върховенството на правото.

Въпреки масовите протести управляващата партия "Грузинска мечта" миналата седмица осигури приемането от парламента на нормативния акт, който има за задача да ограничи чуждото влияние върху неправителствените организации, като например благотворителни организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

"Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация. В крайна сметка от това ще пострадат откритият и информиран обществен дебат, плурализмът и демокрацията", се казва в експертното становище.

Според Венецианската комисия законът противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя критикува и обстоятелството, че не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото например не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападният президент Саломе Зурабишвили му наложи вето, въпреки че то може да бъде преодоляно в парламента.

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузинското ръководство, от своя страна, забрани да се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се опасяват, че грузинските власти може да го използват като инструмент срещу инакомислието, следвайки примера на критикувания от международната общност закон за чуждестранните агенти в Русия, отбелязва ДПА.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна