Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Снимка: Бояна Петрова

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024". 

Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ танкер-баржа.

В резултат на катастрофата се е получила пробойна в товарното помещение на танкер-баржата, което е довело до изтичане на тонове дизелово гориво.

В тази симулативна обстановка трябваше да се тестват реакциите на всички институции, които имат ангажимент към корабоплаването по Дунава.

"В момента правим симулация на доста сериозен разлив, който все още в реката не се е случвал, но това не значи, че ние не трябва да бъдем по-активни и да симулираме такъв тип инциденти", каза кап. Камен Иванов от Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност".

И допълни: 

"При по-малки инциденти, които се случват, на два-три месеца примерно, говорим за сблъскване на кораби, не говорим за разливи, институциите си реагират на момента. Когато капитанът на кораба подаде сигнал през УКВ радиостанцията, в рамките на около 3 до 5 минути нашата главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" приема съответните адекватни действия".

По думите на кап. Иванов последният случай на сблъсък между два кораба е от 8 март и все още тече разследване по случая, при който има само материални щети по съдовете. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна